#1 Het kennismakings- en intakegesprek

Kennismaken met een loopbaancoach

Voor mij zit Ellen. Ik heb haar eerder gesproken aan de telefoon, tijdens onze kennismaking. Ze heeft mij toen in het kort verteld wat de reden was voor het zoeken van  contact met mij. Haar baan zou binnenkort tot een einde komen en ze had geen flauw idee hoe nu verder. Ze had al een behoorlijke carrière achter de rug, was 50 jaar en nog  17 jaar te gaan voor haar pensioen. Ze kon wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken wat voor haar de beste volgende stap in haar loopbaan te zijn.

We hadden afgesproken dat ik haar een intakeformulier zou mailen en zij zou dat ingevuld, tezamen met een CV naar mij mailen voor onze eerste sessie, het intakegesprek. Vandaag hadden we dat gesprek. Ze vertelde mij dat ze nog niet lang werkzaam was bij haar huidige werkgever. Ze had verwacht dat ze daar wel tot aan haar pensionering zou blijven werken. De functie die haar aangeboden was, bood ruimte voor verdere ontwikkeling van haar kwaliteiten. Voor haar gevoel lag de wereld voor haar open maar daar was dus nu abrupt een eind aan gekomen. De fase waarin Ellen verkeerde was het begin van de rouwfase. Dat klinkt misschien vreemd maar afscheid nemen van een dierbaar iets of iemand gaat gepaard met allerlei fases.

We bespraken waaraan Ellen de komende sessies wilde werken. Wat was haar doel? Wat wilde ze bereiken met de coaching? Ellen wilde onderzoeken wat een volgende stap in haar loopbaan zou kunnen zijn. Op dat moment had zij namelijk geen enkel idee. De ene dag wilde ze het zelfde werk zoeken als wat ze deed, de volgende dag weer tot aal iets anders.

Ik vertelde Ellen dat een loopbaantraject over het algemeen 6 sessies duurt. Deze sessies duren bij mij ongeveer 1,5 uur en vinden in onderling overleg, meestal om de week plaats. In de tussentijd kan zij dan nadenken over alles wat besproken is en gaat ze aan de slag met de onderzoekjes die ik haar per e-mail ga toesturen. In een volgende sessie bespreken we dan de uitkomsten van de onderzoekjes of we gaan aan de slag met iets anders. Dit is helemaal afhankelijk van waar Ellen die dag behoefte aan heeft.

Tot slot bespreek ik met haar wat de verwachtingen over en weer van elkaar zijn. Ik verwacht dat de Ellen leiderschap neemt over haar persoonlijke ontwikkeling en zich hiervoor inzet tijdens de sessies en de daartussen gelegen tijd door te werken aan de onderzoekjes (opdrachtjes) en het schrijven van een reflectieverslagje. Ik daarentegen, zal binnen 24 uur, op doordeweekse dagen, reageren op eventuele e-mailberichten van haar. Ook geef ik aan dat ik volgens een ethische gedragscode werk en onze gesprekken vertrouwelijk zijn.

We plannen een datum en tijdstip voor de volgende  sessie en ik geef aan Ellen door dat ik haar nog een e-mail zal sturen n.a.v. de intake en in de bijlage zal een eerste onderzoekje en ons contractje zitten. Ellen geeft aan dat ze nu al zin heeft in de volgende sessie. Dat is heel fijn om te horen. Ik ben ook erg benieuwd wat het traject haar zal brengen. Ik vertrouw op een mooie uitkomst.

We nemen afscheid en ik neem daarna nog even de tijd om het gesprek op mij in te laten werken en maak wat notities voor de volgende sessie.  Een glimlach glijdt over mijn gezicht. Het gaat goed komen met Ellen. Dat weet ik nu al.

Stel hier je vraag!