#2 Wie ben ik

Onderzoek naar kernwaarden en werkwaarden in je leven

Voor mij zit Ellen. Het is 2 weken geleden dat wij voor het eerst kennismaakten. Vandaag gaan we écht aan de slag. Zowel Ellen als ik hebben er zin in. Ik vertel haar dat een loopbaantraject meestal uit een aantal fases bestaat met een logische volgorde. Eerst gaan we op onderzoek uit naar “Wie ben ik? Misschien denk je, “dat weet iedereen toch wel?”. Nou, daar zal je versteld van staan. Er zijn best veel mensen die zich niet bezighouden met zelfonderzoek. Zij staan wat anders in het leven dan andere mensen, die het wel interessant vinden om zichzelf wat beter te leren kennen. “Wie ben ik?” dus.

Onderzoek door middel van het Waardenspel

We gaan dat vandaag onderzoeken met behulp van het Waardenspel. Het is belangrijk dat je weet wat je drijfveren zijn in je leven en je waarden. Wat maakt dat jouw leven zinvol is voor jou en wat vind je daarin belangrijk? Deze drijfveren en waarden, spelen ook een rol in de keuze van je werk en het soort organisatie waar je werkzaam wilt zijn. Als er binnen een organisatie hele andere normen en waarden van toepassing zijn dan die van jou, dan voel je je daar waarschijnlijk niet thuis.

Kernwaarden

We beginnen vandaag met de kernwaarden. Dat zijn de waarden die voor jou belangrijk zijn in je leven. Dus niet persé in je werk, daarvoor hebben we de werkwaarden.”Op de tafel leg ik 5 kaarten en op elke kaart staat 1 waarde. Samen verkennen we deze waarden. Wat wordt er onder de waarde verstaan, wat vindt ze daarvan, past die waarde bij haar, waarom niet of waarom wel en hoe belangrijk is die waarde dan voor haar? Wanneer de waarde heel goed bij haar past, blijft de kaart op tafel. Past hij niet bij haar, dan gaat hij van tafel en komt er een nieuwe kaart op tafel. Zo gaan we net zo lang door totdat we de hele stapel doorgelopen zijn en er nog 5 kaarten op tafel overblijven. Dat zijn de kernwaarden van Ellen.
Ellen geeft aan dat ze nog niet eerder over haar waarden nagedacht heeft. Ze verteld dat ze zich helemaal niet bewust was van waarom ze bepaalde zaken zo belangrijk vindt in haar leven of juist helemaal niet. Ze vindt het fijn dat ze dit vandaag ontdekt heeft over zichzelf en geeft aan dat ze de uitkomst van dit waardenonderzoekje met vriendinnen gaat bespreken bij de borrel die ze die vrijdagavond met hen heeft. Ze is benieuwd naar de kernwaarden van haar vriendinnen. Er zal vast een overlap zijn met de waarden van haar anders waren het wellicht haar vriendinnen niet.

Het was een intensieve maar waardevolle sessie. We maken een afspraak voor de volgende keer en ik vertel Ellen dat ze nog een e-mail van mij zal ontvangen met in de bijlage een onderzoekje om uit te voeren en het verzoek om een kort reflectieverslagje te schrijven over de sessie van vandaag. Het schrijven van zo’n verslagje helpt haar bij het onderzoek naar zichzelf en de baan waar ze naar verlangt. Voor mij als coach is het prettig als ik dat verslagje ontvang voor de volgende sessie zodat ik weet wat de sessie met haar gedaan heeft en waar ze eventueel ineen volgende sessie behoefte aan kan hebben. Ik kan dan, indien nodig, voorbereidingen hiervoor treffen.

We nemen afscheid en ik neem weer even de tijd om het gesprek op mij in te laten werken en maak wat notities voor de volgende keer. Een glimlach glijdt weer over mijn gezicht. Ik vind het altijd zo fijn als ik hoor wat de sessies mijn cliënten gebracht heeft. Ik help hen graag, het doet mij goed, ik word er blij van. Vanmiddag komt een andere cliënt. Eens kijken waar ik hem mee kan helpen die dag. Leuk. Ik heb er zin in!

Stel hier je vraag!