#4 Wat wil ik?

Sterke kanten en talenten inzetten (Clifton Strengtsfinder test)

Voor mij zit Ellen. Het is 2 weken geleden dat ik haar vroeg om de CliftonStrengts sterke-puntendetector te maken. We hebben zojuist de uitkomst van deze test besproken en kijken hier beiden niet van op. Het zou trouwens ook vreemd zijn als iemand zich niet in de uitkomst van een sterke kanten- of talententest herkent. De test gaat tenslotte over jou. Meestal herkent iemand zich er (grotendeels) in en vaak komt er ook een gevoel van trots naar boven. Trots dat jij deze mooie eigenschappen bezit!

Ellen bezit de volgende 5 sterke kanten:
1) Relatievorming
2) Leergierigheid
3) Verantwoordelijkheidsbesef
4) Strategisch
5) Empathie

We staan uitgebreid stil bij deze 5 sterke kanten. Eerst bespreken we de toelichting bij alle 5 de sterke kanten. Dan onderzoeken we wanneer Ellen deze sterke kanten ingezet heeft en hoe ze dat dan deed. Ook staan we stil bij wat het haar bracht toen zij haar sterke kanten in kon zetten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer mensen dagelijks hun sterke kanten inzetten, zij het leven als zinvoller ervaren en er meer plezier en energie uit halen. Het is dus belangrijk dat je werkzaam bent in een baan waarin jij dagelijks je sterke kanten kunt inzetten.

Diverse onderzoekjes door Ellen

Inmiddels heeft Ellen ook nog wat andere onderzoekjes gedaan die niet allemaal in de blogs beschreven worden anders kost het jou teveel leestijd. Eén van die onderzoekjes ging over de door haar verrichtte werkzaamheden in het verleden. Wat vond ze daar leuk aan en wat niet. Wat wil ze daarom weer terugzien in een volgende baan en wat absoluut niet. Een ander onderzoek ging over haar loopbaanankers. Je loopbaananker is een combinatie van jouw competentieterreinen, drijfveren en waarden die je niet wilt opgeven; het staat voor je werkelijke zelf. Zonder kennis van je anker zouden externe prikkels je in situaties of banen kunnen brengen die uiteindelijk niet bevredigend zijn omdat je voelt dat je dit niet ‘werkelijk bent’.

Energie

Ellen geeft aan dat ze veel energie krijgt van alle onderzoekjes die ze doet naar zichzelf. Ze voelt dat haar energie weer gaat bruisen en ze heeft weer meer plezier in haar leven. Het feit dat haar baan binnenkort tot een einde komt, is veel minder erg geworden. Ze is weer in een volgende fase van haar rouwproces gekomen en kijkt uit naar de volgende sessie. We gaan dan kijken welke banen bij haar passen en hoe ze daar dan kan komen. Ze vindt het spannend.

Het was opnieuw een intensieve maar waardevolle sessie. We maken een afspraak voor de volgende keer en ik vraag Ellen weer om een kort reflectieverslagje te schrijven over de sessie van vandaag en mij dat te mailen. We nemen afscheid en ik neem weer even de tijd om het gesprek op mij in te laten werken en maak wat notities voor de volgende keer. Het was weer een fijne sessie waar behalve Ellen, ook ik de nodige energie uit heb kunnen halen. Ik heb namelijk ook mijn loopbaanankers onderzocht, alvorens te besluiten dat ik wilde gaan werken als loopbaancoach. Een baan die mij op het lijf is geschreven.

Stel hier je vraag!