#3 Wat kan ik?

360 graden feedback

Voor mij zit Ellen. Het is 4 weken geleden dat wij samen de kernwaarden van Ellen ontdekt hebben. Daarna volgde een sessie waarin wij haar werkwaarden hebben vastgesteld. Deze waren; authenticiteit, autonomie, excelleren, professionaliteit en waardering.
Het “huiswerk” na die sessie was; vraag aan minimaal drie goede vrienden, familieleden, je partner of collega’s of zij op papier zetten of in een gesprek met jou delen wat jou in hun ogen bijzonder maakt. Vragen die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

• Wat zijn mijn sterke kanten / kwaliteiten?
• Wanneer zie je mij op m’n best?
• Wat doe ik dan? Hoe ziet dat eruit?
• Als ik een miljoen zou winnen, wat zou ik er dan volgens jou mee doen?
• Waarvoor zou je mij om hulp vragen?
• Wat voor werk zou volgens mij bij mij passen?
Vandaag gaan we de uitkomsten van dit onderzoekje samen bespreken. Ellen heeft de antwoorden op deze vragen in een Word bestand gezet en alvast voor zichzelf daaruit wat conclusies getrokken.

De uitkomsten van het onderzoek

Ze heeft overeenkomsten gezien. Bijna alle mensen geven aan dat zij het doorzettingsvermogen/het lef van Ellen bijzonder waarderen. Ze vinden haar stoer; De stappen die zij gezet heeft in haar loopbaan en de actie die zij recent ondernomen heeft door met een loopbaancoach samen te onderzoeken wat een volgende stap in haar loopbaan zal kunnen zijn.
Ook zien zij Ellen werk doen waarin zij mensen helpt. Ze is sociaal, kan goed luisteren en denkt strategisch. Ze kan hierdoor vrij makkelijk, van nature bijna, op een prettige manier mensen helpen, begeleiden of van advies voorzien. Een interessante uitkomst. Ellen herkent zich hier wel in. Heeft deze feedback eerder teruggekregen van haar laatste leidinggevende.

Sterke kanten test

We bespreken dat het goed is om ook een test te doen waaruit blijkt welke sterke kanten Ellen nog meer heeft. Ik gebruik daar verschillende testen voor. Ik kies de test die ik het beste bij de cliënt vind passen. Ik laat Ellen het boek lezen van Tom Rath, “Leiderschap op basis van je sterke punten”. In dit boek zit een code voor een test bij het Gallup Strengthscenter. Zij gaat dan voor de volgende sessie de CliftonStrengts sterke-puntendetector maken.
Het was opnieuw een intensieve maar waardevolle sessie. We maken een afspraak voor de volgende keer en ik vertel Ellen dat ze nog een e-mail van mij zal ontvangen met in de bijlage alle benodigde informatie voor de sterke-puntendetector. Natuurlijk ook nu weer het verzoek om een kort reflectieverslagje te schrijven over de sessie van vandaag. We nemen afscheid en ik neem weer even de tijd om het gesprek op mij in te laten werken en maak wat notities voor de volgende keer. Het was weer een fijne sessie waar behalve Ellen, ook ik de nodige energie uit heb kunnen halen.

Stel hier je vraag!