#5 Hoe kom ik daar?

Komen daar waar je eigenlijk nu al wilt zijn, in je nieuwe baan maar eerst nog die belemmerende overtuiging

Ellen en ik pakken de draad weer op, waar we vorige sessie zijn gebleven. Ze geeft aan dat ze nog steeds lekker in haar vel zit. Veel energie heeft en dat het bij haar van binnen nog steeds bruist. Ze is zo benieuwd naar de uitkomst van het traject waarin ze nu zit. Ze heeft zelf al wel een idee wat haar volgende baan zal zijn en is benieuwd naar wat ik daar van vind. Ik ben ook heel benieuwd natuurlijk maar ik houd je nog even in spanning.

Eerst wil ik je nog meenemen in wat hieraan vooraf ging.

Zodra de uitkomsten van de eerste onderzoekjes er zijn, vraag ik mijn cliënten altijd die uitkomsten vast te leggen in een schriftje of een Word of Excel bestand. Wat diegene prettig vindt. Op die manier krijg je een goed overzicht van Wie je bent, Wat je wilt en Wat je kunt. Ook kan je je eigenzichten, conclusies, dromen en wensen daarin vastleggen. Sommige cliënten leggen daarin ook nog wat tips van mij vast en andere zaken die bij hun tijdens de sessie “naar boven komen”.

Behalve de loopbaanvraag die tijdens het loopbaantraject beantwoord gaat worden, komen ook regelmatig belemmerende overtuigingen van de cliënt naar boven. Deze overtuigingen zijn niet helpend en daarom is het belangrijk dat we daar dan de tijd voor nemen om bij stil te staan. Deze te onderzoeken en te bespreken hoe ze langzaam maar zeker naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Belemmerende overtuigingen

Ook tijdens het traject van Ellen kwam een belemmerende overtuiging naar boven. Haar perfectionisme. De drive om alles wat ze in haar leven doet, heel goed te doen. Perfect eigenlijk want pas dan is zij tevreden. Ze legt de lat heel hoog voor zichzelf en soms ook voor anderen in haar omgeving. Iets wat haar en mogelijk ook anderen teveel energie kan kosten. Perfectionisme is tot op zekere hoogte voor werkgevers heel prettig want deze mensen leveren vaak bijzonder goed werk af. Daar kan je op vertrouwen.

Een nadeel is wel dat het deze mensen veel tijd kost om het werk zo perfect te krijgen. Logisch. Die tijd is er echter niet altijd en dan komt de perfectionist in de knel en/of de werkgever ontevreden. Langer doorwerken is dan de enige uitweg. Lukt het niet in de avond, dan in het weekend of toch ook maar in de vakantie want ja, er ligt altijd wel werk wat af moet en wel perfect natuurlijk…

Wat zit er onder haar perfectionisme?

Samen met Ellen heb ik onderzocht wat er onder dit perfectionisme bij haar zit. Meestal is dat een vorm van faalangst, onzekerheid, waar mensen zich niet eens bewust van zijn. Zo ook bij Ellen. Wat daar dan weer onder zit is vaak iets vanuit het verleden. Aangeleerd gedrag en bepaalde gedachtegangen die in je onderbewuste nog steeds aanwezig zijn en een rol spelen in je dagelijkse leven. Met behulp van de methodiek “Voice Dialoque” heb ik met Ellen besproken hoe zij zelf hiermee aan de slag kan gaan om zich bewust te worden van die momenten dat het onderbewuste zich er weer mee wil bemoeien en wat zij dan kan doen om daar boven te staan. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren dan zal ik Ellen doorverwijzen naar een psycholoog.

En toen zat de sessie er op. De tijd gaat altijd veel te snel. Volgende sessie gaan we bespreken wat de volgende stap wordt in de loopbaan van Ellen en hoe ze daar kan komen.

Het was opnieuw een intensieve maar waardevolle sessie. We maken een afspraak voor de volgende keer en ik vraag Ellen weer om een kort reflectieverslagje te schrijven over de sessie van vandaag en mij dat te mailen. We nemen afscheid en ik neem weer even de tijd om het gesprek op mij in te laten werken en maak wat notities voor de volgende keer.

Stel hier je vraag!