Creëer je eigen werkgeluk, tip 1

Tijdens mijn studie Loopbaancoaching heb ik veel boeken gelezen over allerlei onderwerpen die bijdragen aan een positieve ontwikkeling van  de loopbaan (carrière) van mensen.

Zo heb ik mij verdiept in boeken van Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. Hij heeft een boek geschreven dat heet “Flourish” (groeien, het bijzonder goed doen) hierin beschrijft hij wat de basis is voor welzijn en geluk.

Hij benoemt 5 elementen voor die basis:

– positieve emotie (goed in je vel zitten)

– betrokkenheid (flow vinden)

– relaties met anderen (authentieke connecties)

– doelbewust bestaan (doel in je leven) 

– uitdaging en prestatie (gevoel van prestatie en succes) 

Deze 5 elementen zijn ook voor werkgeluk van groot belang. Ze zijn voor iedereen belangrijk.

We gaan de elementen eens nader beschouwen; positieve emotie, goed in je vel zitten, hoe je dit bereikt kan voor iedereen anders zijn. De een zit weer lekker in zijn vel na sportief bezig te zijn geweest, de ander na een lange wandeling in de natuur of  van een potje seks of een leuke avond met vrienden of vriendinnen.

Je flow kan je vinden wanneer je uitgedaagd wordt om het beste uit jezelf te halen. Je beschikt over alle vaardigheden die nodig zijn om een taak succesvol af te ronden en de uitdaging die je het hoofd moet bieden is niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk.  Als je flow ervaart dan verlies je het gevoel van tijd. Je bent gefocust op de taak of activiteit die je verricht en wanneer je op de klok kijkt, zie je dat het ineens 2 of 3 uur later is!  Wat je doet dat gaat ontzettend goed. Je kunt zo wel uren doorgaan. Kan jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst flow hebt ervaren?  Ga na wat je toen deed en bedenk hoe je dit flowmoment vaker voor jezelf kunt creëren.

Relaties met anderen; ga eens na wat voor (soort) relaties jij hebt en met wie. Wat brengen deze relaties jou? Wat voegen ze toe in je leven en wat beteken jij voor die ander(en)? Ben je nog gelukkig in die relatie(s)?  Wat mis je nog of wat zou je willen veranderen? Probeer je relaties te optimaliseren wanneer je er nog niet helemaal happy mee bent.

Hoe doelbewust is jouw bestaan? Heb jij een doel in je leven? Wat is dat doel en hoe ver ben je al in het bereiken van dat doel? Wat heb je nog nodig om het te bereiken? Kan je misschien anderen inspireren met jouw doel?

Tot slot uitdaging en prestatie! Ervaar jij met regelmaat een gevoel van prestatie? Dat je wat bereikt hebt, hoe klein ook. Misschien zijn sommige prestaties wel zo klein dat je er geen erg in hebt. Ervaar je ze als vanzelfsprekendheid. Zonde! Sta er eens wat vaker bij stil, wat je bereikt hebt in je leven. Het is vast meer dan je denkt!

Ik ben heel benieuwd in hoeverre jij deze 5 elementen in je leven ervaart en wat voor antwoorden er kwamen op de vragen hierboven. Leuk als je ze met mij wilt delen! 

Veel werkgeluk toegewenst!

Christel

Stel hier je vraag!