Wanneer zou een loopbaancoach mij kunnen helpen?

Loopbaancoaching kan jou helpen wanneer jij met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag wilt. De aanleiding hiervoor kan heel divers zijn maar is meestal wel loopbaan gerelateerd. Hieronder benoem ik een aantal aanleidingen om aan de slag te gaan met een loopbaancoach of loopbaanadviseur.

Loopbaancoaching helpt jou wanneer je in een nieuwe levensfase terecht bent gekomen

Misschien ben jij recent in een nieuwe levensfase beland en voel jij aan alles dat het tijd is voor verandering. Ons leven bestaat uit meerdere fases. Eén van die nieuwe levensfases is het moment dat je kind of je kinderen het huis uit zijn.  Je leven verandert hierdoor totaal. Voorheen draaide veel om de kinderen in huis. Van het moment van opstaan tot aan het moment van naar bed gaan was je veel met de kinderen bezig. Tussendoor was je misschien ook nog aan het werk , deed je misschien iets met je partner en had je af en toe een moment voor jezelf maar daarnaast hield je het huishouden draaiende en zorgde je voor de kinderen. Met wat geluk hielp je partner je daarbij. Nu het laatste kind het huis uit is, is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je in een groot gat gevallen bent. Een grote leegte in je hart en in je huis maar ook in je dag invulling. Hoe ga je daar mee om? Dit is een totaal nieuwe ervaring in je leven. Ook wel het empty nest syndroom genoemd. Een loopbaancoach helpt jou met achterhalen waar jij nu staat in je leven en waar jij behoefte aan hebt. Als dat helder is, stellen jullie een actieplan op en indien nodig helpt de loopbaancoach jou te komen waar je eigenlijk dan al had willen zijn.

Loopbaancoaching bij perfectionisme, onzekerheid over jezelf of bij structuur aanbrengen in je werk

Het overkomt iedereen. Je voelt je soms onzeker over jezelf, hoe je overkomt op collega’s, hoe je je werk uitvoert, hoe het komt dat je vaak botst met een specifieke collega, je vindt het lastig structuur aan te brengen in je werkdag, je perfectionisme zit je in de weg en daardoor werk je wat trager dan gewenst, omdat je het allemaal té goed wilt doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan… Dan is het fijn om hierover te kunnen praten met iemand die snapt waar je mee worstelt en weet hoe je deze problemen weg kunt nemen of mee om kunt leren gaan.

Jij lucht je hart dan bij een loopbaancoach, iemand die ver van je af staat en de situatie objectief kan bekijken. Samen verkennen jullie de problemen die jij ervaart en de coach helpt jou jezelf hierin beter te leren kennen zodat je weet je waarom je soms vastloopt of dat het niet loopt zoals jij dat graag wilt. Ook leer je hoe hier mee om te gaan of wat je nog te doen staat om dáár te komen waar je eigenlijk nu al wilt zijn.

Tijd voor het zetten van de volgende stap in je carrière?

Loopbaancoaching kan jou dan helpen! Misschien heb je al de nodige stappen in je carrière gemaakt en is het tijd voor de volgende. Je bent alweer een (groot) aantal jaren werkzaam in dezelfde functie of al langere tijd in meerdere functies, misschien zelfs bij hetzelfde bedrijf en je voelt aan alles dat het tijd is voor iets nieuws maar wat en hoe pak je dat aan? Een loopbaancoach helpt jou bij het zoeken naar het antwoord op  deze vraag. Dat zal gebeuren door jou diverse onderzoekjes te laten doen en de uitkomsten daarvan zal je coach met jou bespreken. Er wordt jou een spiegel voorgehouden en er worden prikkelende vragen gesteld die jou tot nadenken aanzetten. Op basis van de uitkomsten van de onderzoekjes en de coachsessies, wordt voor jou helder wat je volgende stap zou kunnen zijn. Samen stellen jullie een actieplan op en indien nodig helpt de loopbaancoach of de loopbaanadviseur jou dan met wat jij nog nodig hebt.

Loopbaancoaching bij een reorganisatie

Het kan ook zijn dat je huidige baan op losse schroeven is komen te staan, door bij voorbeeld een reorganisatie.  Hopelijk hoor je op tijd van je werkgever dat dit speelt en dat de kans groot is dat je werkzaamheden ophouden bij dat bedrijf. Dan kan je daar gelijk actie op ondernemen. Afhankelijk van de situatie zal je werkgever jou helpen met het zetten van een volgende stap of het financieren van die volgende stap. Mogelijk wordt er een loopbaancoach beschikbaar gesteld die jou daarbij gaat helpen. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat je werkgever wel de kosten van een loopbaancoach vergoedt.  Mocht ook dat niet tot de mogelijkheden behoren, dan kan je de coachingskosten vergoed krijgen door deze op te voeren als scholingskosten bij je belastingaangifte. Kijk onderaan deze pagina bij de FAQ voor meer informatie.

Zodra je de stap gezet hebt naar die loopbaancoach, zal besproken worden waar jij behoefte aan hebt. Sommige mensen kunnen na 1 sessie zelf aan de slag met de te nemen stappen. Anderen hebben daar wat meer hulp bij nodig. Er wordt dan onderzocht wie jij bent, wat je wilt, wat je kunt en hoe je daar komt waar je heen wilt. Dit gebeurt door een aantal onderzoekjes naar jouw drijfveren/waarden, naar jouw talenten, een persoonlijkheidstest, naar hoe jouw loopbaan tot dat moment toe verlopen is en wat je daar wel en niet leuk aan vond. Wat je graag terugziet in je nieuwe baan. Wat voor baan en bij welk soort bedrijf dat dan zou moeten zijn en hoe je daar kunt komen. Soms is aanvullende scholing nodig. Dan wordt bekeken welke scholing dat is, wanneer je daarmee kunt beginnen en of je niet toch al kunt gaan solliciteren naar die baan die jij voor ogen hebt. Samen stellen jullie een actieplan op en indien nodig helpt de loopbaancoach of loopbaanadviseur jou bij de uitvoering van jouw plan.

Loopbaancoaching bied jou hulp bij ontslag en werkeloosheid

Misschien ben je inmiddels al zonder werk komen te zitten en weet je niet hoe nu verder. Wanneer je dan hulp inroept van een loopbaancoach of loopbaanadviseur dan verloopt het traject eigenlijk als zoals hierboven genoemd. Zodra je de stap gezet hebt naar die coach of adviseur, zal besproken worden waar jij behoefte aan hebt. Sommige mensen kunnen na 1 sessie zelf aan de slag met de te nemen stappen. Anderen hebben daar wat meer hulp bij nodig. Er wordt dan onderzocht wie jij bent, wat je wilt, wat je kunt en hoe je daar komt waar je heen wilt. Dit gebeurt door een aantal onderzoekjes naar jouw drijfveren/waarden, naar jouw talenten, een persoonlijkheidstest, naar hoe jouw loopbaan tot dat moment toe verlopen is en wat je daar wel en niet leuk aan vond. Wat je graag terugziet in je nieuwe baan. Wat voor baan en bij welk soort bedrijf dat dan zou moeten zijn en hoe je daar kunt komen. Soms is aanvullende scholing nodig. Dan wordt bekeken welke scholing dat is, wanneer je daarmee kunt beginnen en of je niet toch al kunt gaan solliciteren naar die baan die jij voor ogen hebt. Samen stellen jullie een actieplan op en indien nodig helpt de loopbaancoach jou bij de uitvoering van jouw plan.

Een loopbaancoach inschakelen, waar let je dan op en hoe gaat dat in zijn werk?

Tot zover de verschillende aanleidingen om contact te zoeken met een loopbaancoach.

Bespreek tijdens het kennismakingsgesprek, wat meestal kosteloos is, wat jouw wensen zijn en wat jij nodig hebt. Kijk dan of er een gevoelsmatige klik is. Je moet tenslotte er wel vertrouwen in hebben dat jij met de coach een goed diepgaand gesprek kunt voeren. Dat je openhartig kunt en durft te zijn tegenover diegene want anders werkt het niet. Ga je samen aan de slag dan wordt de werkwijze besproken, de frequentie van contact, wat de verwachtingen over en weer zijn en er wordt een contract opgesteld .

Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben over loopbaancoaching jou verder kan helpen, stel ze gerust! Ik leer je graag kennen en voorzie je vrijblijvend van advies.

Loopbaancoaching helpt jou ook je werkgeluk weer terug te vinden

Werkgeluk brengt jou dagelijks veel plezier in je werk en levert tonnen energie op. Blogs over werkgeluk vind je op de pagina “Werkgeluk”. Lees ook deze blog van ICM! https://www.icm.nl/extra/10-tips-voor-meer-werkgeluk/

Veel succes!
Christel

Stel hier je vraag!